Novosti nekretnine

Zakup lokala jeftiniji od garsonjere

Od
Povećajte ili smanjite font: Decrease font Enlarge font
Cena zakupa lokala u Novom Sadu pala je poslednjih meseci čak 40 odsto, tražnja je gotovo na nuli, a u centru grada se čak lokal može iznajmiti po ceni nižoj od kirije za garsonjeru. Kako kažu u agencijama za promet nekretnina, svakoga dana isprazne se desetine poslovnih prostora, bez obzira koje su lokacije u pitanju.

-
Već mesecima pokušavam da izdam poslovni prostor u Dunavskoj ulici, ali bez uspeha. Sa 250 evra sam prostor od 50 kvadratnih metara sa izlogom spustio na 150 evra i interesovanje je na nuli. Ni agencija kojoj sam poverio izdavanje ne uspeva da mi nađe zakupca, a svakog meseca moram da platim troškove komunalija. Stvarno je za ne poverovati da takav lokal stoji mesecima prazan, a na tako je prometnom mestu, ali izgleda da su vremena toliko ljude osiromašila da se danas niko i ne usuđuje da započne neki samostalni biznis - kaže vlasnik jednog lokala u Dunavskoj ulici i dodaje da i ako uspe u skorije vreme da izda prostor može da očekuje da će on za mesec dana dana biti opet prazan jer je to danas postala svakodnevna pojava. Da je kriza u velikoj meri oslabila tražnju poslovnih prostora svedoče i zaposleni u agencijama za promet nekretnina koje rentiraju poslovni prostor, prema čijoj oceni je cena lokala “pala” za oko 40 odsto.

- Naše iskustvo govori da je u odnosu na prošlu godinu cena lokala drastično pala.
Ekonomska kriza je dovela do toga da se danas malo ko odlučuje da započne posao i da definitivno nema pravila da li je lokal u centru ili ne. Za iznajmljivanje lokala sada je presudan podatak da li je to mesto prometno, ali i tada postoji rizik da zakupci neće uspeti - kaže Nedeljko Tepić, vlasnik agencije za promet nekretninama “Aleks” i dodaje da je teška situacija dovela do toga da se pojedini lokali daju u bescenje.

Cene iznajmljivanja lokala


Ulica           pre šest meseci    danas


Miletićeva                220                    130
Dunavska               220                    150
Mičirinova               220                    150
Hadži Ruvimova   180                    130
Rumenačka           180                    150
Bul.Oslobođenja  300                    200


* cene su u evrima


-
Imamo slučaj da lokal u centru, u Miletićevoj ulici vlasnik iznajmljuje za 130 evra već mesecima ali da nema zakupca. Taj lokal je do pre godinu dana izdavan za 220 evra, da bi sada imao cenu jeftiniju od garsonjere. Sledeći primer je i Mičurinova ulica gde se lokali cene 150 evra, a do nedavno su koštali 200, 220 evra. Takođe, stalno se zatvaraju lokali posle svega mesec dana rada i ne može se nikako predvideti koji posao bi mogao da donese neku dobit i profit - kaže Tepić. Rizik da će se zadužiti u kredite, a da se investicija u koju bi uložili neće isplatiti, kriza i besparica utiču da građani ne žele da rizikuju i uđu u samostalan biznis. Više novca se mora odvojiti za veću garsonjeru ili neki životni prostor nego za lokal. Prema rečima Predraga Đurića iz “Area nekretnina” vlasnici prostora koji već mesecima ne mogu da izdaju lokal razmišljaju i o iznajmljivanju gde bi zakupac plaćao samo troškove komunalija.

-
Cena lokala je pala i više od 40 odsto, a potražnja je minimalna. Lokali u velikim tržnim centrima i Dunavskoj ulici su mesecima prazni. Neki vlasnici pomišljaju da izdaju lokal zakupcu ako je spreman da plaća samo troškove komunalija - kaže Đurić.

Autor: Ljiljana Vojnović
Foto : S. Popadić
Izvor: Blic


Detaljnije:  Posetite sajt

Tagovan kao:

Nema tagova za ovaj članak

Pretraga arhive

  • Email prijatelju Email prijatelju
  • Verzija ta štampu Verzija ta štampu
  • Tekst Tekst

Vaša ocena

0